Hyödynnä helppo sähkövertailu ja löydä halvin sähkösopimus. Löydät vertailustamme halvimmat sähkösopimukset, joiden vertailu onnistuu hetkessä.
Edullinen sähkösopimus löytyy vertailemalla
Halvin sähkösopimus ei ole jokaiselle sama, ja sopivan sähkösopimuksen etsiminen kannattaa tehdä ajatuksella.
Sähkösopimukset eroavat toisistaan sopimustyypin ja voimassaoloajan mukaan. Lisäksi voi valita vihreää sähköä tai erilaisia lisäpalveluita, joiden tavoitteena on suojata sähkön hinnan vaihteluilta.
Palvelumme sähkön hintavertailu sisältää kaikki edulliset sähkösopimukset. Omaan käyttöön niistä paras löytyy, kun huomioi seuraavat tekijät:
Sähkösopimus vertailu – huomioi sopimustyyppi
Sähkösopimuksia on useita eri tyyppejä, eikä paras vaihtoehto ole jokaiselle sähkönkäyttäjälle sama.
Määräaikainen kiinteä sähkösopimus tuo ennustettavuutta, mutta lukitsee maksamaan tiettyä hintaa. Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen voi perua milloin vain, mutta toisaalta sähköyhtiö voi nostaa hintoja.
Pörssisähkö antaa parhaat mahdollisuudet säästää sähkölaskussa, mutta samalla riskin korkeista hintapiikeistä joutuu kantamaan itse.
Halvin määräaikainen kiinteähintainen sähkösopimus
Määräaikainen sähkösopimus takaa käyttöön saman hinnan koko sopimuskaudeksi. Sopimuskaudeksi voidaan sopia 6kk, 12kk tai 24kk, eikä sähkösopimusta voi irtisanoa kesken sopimuskauden kuin erittäin pätevästä syystä.
Määräaikaisen kiinteän sähkösopimuksen hyviin puoliin kuuluu se, että sähkön kWh-hinta pysyy samana markkinoiden heilahteluista riippumatta. Sähkölaskun loppusumman voi aina ennustaa, koska se riippuu ainoastaan sähkön kulutuksesta.
Jos määräaikaisen sopimuksen joutuu uusimaan markkinahinnan ollessa korkea, voi jäädä pitkäksi ajaksi jumiin kalliiseen sopimukseen. Sopimuksen voi irtisanoa ainoastaan muuton yhteydessä – muussa tapauksessa hinta sitoo myös asiakasta koko sopimuskauden.
Halvin toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus
Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on joustavampi ratkaisu, koska siihen ei liity tiettyä määräaikaa. Sopimusta voi vaihtaa aina halutessaan, ja irtisanominen onnistuu 14 vuorokauden irtisanomisajan kuluessa.
Koska sähkösopimus on voimassa toistaiseksi, voi myös sähköyhtiö tehdä muutoksia hintaan. Näin sähkön hinta seuraa markkinahintoja, mutta muutokset tapahtuvat hieman markkinoita jäljessä.
Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen parhaisiin puoliin kuuluu joustavuus. Jos yleinen markkinahinta nousee, saattaa kuitenkin myös oma sopimus muuttua huomattavasti alkuperäistä hintaa kalliimmaksi.
Vaihtaminen tässä tilanteessa ei välttämättä tuo helpotusta, koska markkinahintojen ollessa korkeat, edullisempaa sähkösopimusta ei aina löydy.
Halvin pörssisähkö
Pörssisähkösopimus on sopimustyyppi, jossa omasta sähköstä maksetaan aina ajantasaista markkinahintaa.
Sähkön kWh-hinta vaihtuu joka tunti Nordpool-sähköpörssin hintojen mukaan. Pörssihinnan päälle maksetaan vielä sähköyhtiön veloittama marginaali ja sähkösopimuksiin kuuluva perusmaksu.
Pörssisähkö antaa parhaat mahdollisuudet säästää sähkölaskussa, jos omaa kulutusta painottaa kaikkein edullisimmille tunneille. Hyödyn saa kuitenkin irti vain silloin, kun jaksaa seurata sähkön hintoja aktiivisesti.
Sopimustyypin ikäviin puoliin kuuluu se, että mitään suojaa poikkeuksellisia hintoja vastaan ei ole. Vaikka korkeimpien hintapiikkien arvioidaan olevan historiaa, muistaa moni pörssisähkön ostaja vielä parin vuoden takaisten hintahuippujen tuomat sähkölaskut.
Halvin hybridi sähkösopimus
Sähkösopimus kulutusvaikutuksella on sopimustyyppi, joka yhdistää kiinteähintaisen sopimuksen pörssisähköön.
Tällainen hybridi sähkösopimus tehdään määräajaksi, ja sähköllä on kiinteän sopimuksen tavoin tietty kWh-hinta. Sen lisäksi tulee kulutusvaikutus, joka nostaa tai laskee sähkön hintaa.
Kun sähköä käyttää markkinahintojen ollessa keskimääräistä matalammat, myös oma sähkön hinta laskee. Sähkön hinnan ollessa korkeampi myös oma sähkön hinta nousee.
Kulutusvaikutus on useimmiten korkeintaan muutamia senttejä, joten korkeimmat hintapiikit eivät kasvata omaa sähkölaskua kohtuuttomalle tasolle.
Hybridi sähkösopimus mahdollistaa säästön sähkön hinnassa, jos omaa kulutusta painottaa edullisille tunneille. Samalla se tuo kuitenkin pörssisähköä paremman suojan korkeita hintoja vastaan.
Halvin pakettisähkö
Pakettisähkö on sopimus, jolla on kiinteä hinta joka kuukausi. Postiluukusta tipahtaa aina samansuuruinen lasku, kunhan sähkön kulutus pysyy paketin rajoissa.
Sähköyhtiöt tarjoavat pakettisähköä yleensä ainoastaan kerrostaloasuntoihin, joissa sähkön kulutus on kohtuullista. Jos kuukauden aikana kulutetaan pakettia enemmän sähköä, veloitetaan ylimenevä osa erikseen.
Pakettisähkö on kaikkein ennustettavin sopimustyyppi. Se ei kuitenkaan ole yleensä edullisin sähkösopimus, ja sähköstä joutuu maksamaan saman pakettihinnan myös kulutuksen ollessa vähäistä.
Mikä on paras sähkösopimus?
Paras sähkösopimus on se, joka tulee omassa käytössä kaikkein halvimmaksi.
Pelkkä kWh-hinta ei kerro koko totuutta, vaan vertailussa kannattaa huomioida sähkön kulutus ja mahdollisuus ajoittaa omaa kulutusta. Näiden kautta löytyy itselleen paras sopimustyyppi, minkä jälkeen voi vertailla niiden hintoja eri sähköyhtiöiden kesken.
Sähkön kulutuksen arviointi tapahtuu helpoiten sähkölaskun perusteella. Jos ollaan muuttamassa uuteen asuntoon, ei edellisen asunnon sähkölaskuista ole kuitenkaan apua.
Tällöin voi käyttää erilaisia netin laskureita, jotka arvioivat kulutusta asunnon neliöiden ja lämmitysmuodon perusteella. Niillä saa suuntaa antavia arvioita, mutta lopullisen kulutuksen näkee vasta muuton jälkeen.
Lämmitysmuoto on suurin yksittäinen sähkön kulutukseen liittyvä tekijä. Sähkölämmitteisen omakotitalon sähkönkulutus on täysin eri luokkaa kuin pienen kerrostaloasunnon, joten sama sopimustyyppi ei ole välttämättä paras vaihtoehto näistä molempiin.
Sähkön käytön ajoittaminen tuo säästöä erityisesti silloin, kun valitaan pörssisähkö. Sähkön hinta on yleensä edullisinta yöllä, joten sähköauton lataaminen ja kodinkoneiden käyttö yöaikaan voi tuoda isoja säästöjä.
Aina sähkön käyttöä ei voi ajoittaa vapaasti. Kerrostalossa pesukonetta ei voi laittaa päälle yöllä, jotta siitä ei aiheudu naapureita häiritsevää meteliä.
Sähkölämmitteisessä rivitalossa tai omakotitalossa sähkön kulutus on suurinta kylminä pakkaspäivinä, jolloin myös sähkön hinta on yleensä korkea.
Sähkön tuotantotavat – vihreä sähkösopimus
Sähkösopimuksen voimassaolon ja sopimustyypin lisäksi voidaan valita sähkön tuotantotavat.
Ilman erillistä valintaa sähköntuotantoon käytetään useita eri tuotantotapoja, ja osa sähköstä on peräisin fossiilisista energialähteistä.
Vihreä sähkösopimus on ympäristöystävällisempi vaihtoehto, jossa sähkö tuotetaan hiilineutraalisti tai kokonaan uusiutuvilla tuotantotavoilla.
Hiilineutraali sähkö
Hiilidioksidivapaa sähkö on sopimus, jossa sähkö on tuotettu joko ydinvoimalla tai uusiutuvilla tuotantotavoilla. Sähköntuotannossa ei muodostu hiilidioksidipäästöjä, jotka kiihdyttävät ilmastonmuutosta.
Sähkösopimus voi olla kokonaan hiilineutraali tai se valitaan lisäpalveluna sopimuksen valinnan jälkeen.
Uusiutuva sähkö
Sähköyhtiöillä on tarjolla myös sopimuksia, joissa kaikki sähkö on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä. Tällöin tuotantotapana on biovoima, aurinkoenergia, vesivoima ja tuulivoima tai ainoastaan osa näistä.
Uusiutuvan sähkösopimuksen tuotantotapojen alkuperä on varmistettu, joten lisähintaa ei maksa turhaan.
Sähkösopimusten lisäpalvelut
Energian tuotantotavan lisäksi osa sähköyhtiöistä tarjoaa sopimuksiin myös muita lisäpalveluita. Tällaisia ovat esimerkiksi:
Sähkösopimuksen vaihtoturva on määräaikaisen sähkösopimuksen lisäpalvelu, jossa sopimuksen voi vaihtaa edullisempaan kerran sopimuskauden aikana.
Hintatakuu mahdollistaa puolestaan pörssisähkön hinnan lukitsemisen kiinteähintaiseksi kuukaudeksi kerralla. Maksuturvan ja -jouston tavoitteena on tuoda joustoa sähkölaskun maksamiseen.
Lisäpalvelut ovat maksullisia, joten niiden tarpeellisuutta kannattaa punnita tarkkaan ennen palvelun ottamista. Jos palvelusta ei ole hyötyä sopimuskauden aikana, ei siitä kannata maksaa.
Milloin sähkösopimuksen voi uusia?
Sähkösopimuksen uusimiseen vaikuttaa oma sopimustyyppi.
Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi uusia milloin vain, koska sähköyhtiön tai -sopimuksen vaihtamiseen ei tarvita syytä. Se kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti ja vaihtaa sopimusta, jos vertailun kautta löytyy halvempi sähkösopimus.
Määräaikaisen sähkösopimuksen uusiminen tapahtuu aina sopimuskauden päättyessä. Sopimuksen irtisanominen kesken kauden onnistuu ainoastaan muuttaessa, koska määräaikainen sähkö on aina asuntokohtainen.
Jos sopimukseen on ottanut vaihtoturvan, voi määräaikaisen sopimuksen vaihtaa yleensä kerran sopimuskaudessa edullisempaan.
Sähkösopimusten vertailu voi tuoda ison säästön
Sähkösopimusten vertaileminen voi tuoda merkittäviä säästöjä sähkölaskussa joka kuukausi.
Paljon sähköä kuluttavan kannattaa kiinnittää vertaillessa erityistä huomiota sähkön hintaan, kun taas pienemmällä kulutuksella perusmaksun osuus sähkölaskusta korostuu
Sähkön siirtohinta määräytyy asuinpaikan perusteella
Jokainen voi valita sähköyhtiön vapaasti, ja suurin osa sähköyhtiöistä toimii koko maassa.
Sähkön hinnan lisäksi laskutetaan erikseen sähkönsiirrosta, ja sen tekee aina paikallinen sähköverkkoyhtiö. Sähkön siirtohinta riippuu omasta asuinpaikasta, eikä hintaa voi kilpailuttaa.
Halpa sähkösopimus löytyy kilpailuttamalla sopimukset, ja kilpailutus vaikuttaa omalta osaltaan sähkön kokonaishintaan. Sähkösopimuksen lopulliseen hintaan vaikuttaa kuitenkin myös sähkön siirtohinta, mutta sen osuuteen ei voi vaikuttaa muuten kuin kulutusta pienentämällä.
Tee sähkösopimus vertailumme kautta ja löydä halvin sähkö
Löydät vertailustamme kaikki edulliset sähkötarjoukset, ja voit vertailla niitä sopimustyypin ja oman kulutuksen perusteella.
Halvin sähkösopimus löytyy kauttamme helposti, ja löydät hetkessä itsellesi parhaiten sopivan sähkösopimuksen. Halpa sähkö tuntuu lompakossa joka kuukausi, etkä maksa sähköstä turhaan liikaa.
Usein kysytyt kysymykset
Halvin sähkösopimus löytyy ainoastaan vertailemalla sähköyhtiöitä ja sopimustyyppejä. Vertailussa kannattaa ottaa huomioon sopimustyyppi, oma sähkönkulutus ja sähkön hinta.
Sähkönsiirto tapahtuu aina paikallisen sähköverkkoyhtiön toimesta, eikä sen hintaa voi kilpailuttaa. Sähköyhtiön voi kuitenkin valita vapaasti, ja sähkön hinnan kilpailuttaminen voi tuoda ison säästön kuukausittain.
Halvin sähköyhtiö riippuu sopimustyypistä ja omasta kulutuksesta. Löydät vertailustamme aina halvimmat sähkön hinnat, joten saat kauttamme käyttöön edullisimman sähkösopimuksen.
Uusi sähkösopimus astuu voimaan yleensä aikaisintaan parin viikon kuluttua sopimuksen tekemisestä. Jos sähkösopimuksen tekeminen on unohtunut muuton yhteydessä, voidaan uusi sopimus saada voimaan tätä nopeammin. Sopimuksen voi tehdä jopa kolme kuukautta ennen toivottua alkamispäivää.
Määräaikainen sähkösopimus tuo turvaa markkinahintojen heilahtelua vastaan, mutta voi joskus sitoa markkinoita kalliimpaan hintaan pidemmäksi aikaa. Ennen sopimuksen tekemistä kannattaa miettiä, onko määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus itselle paras vaihtoehto.