Pörssisähkösopimus – vertaa ja löydä halvin pörssisähkö
Pörssisähkö on sopimus, jossa sähkön hinta vaihtelee sähköpörssin tunneittain vaihtuvien spot-hintojen mukaan.
Myös pörssisähkösopimukset kannattaa vertailla, jotta käyttöön saa edullisimman marginaalin ja perusmaksun. Vertailu kauttamme vie vain hetken, ja löydät käyttöön halvimman sähkösopimuksen.
Mitä pörssisähkö tarkoittaa?
Pörssisähkö tarkoittaa sähkösopimusta, jossa sähkön hinta määräytyy pohjoismaisen sähköpörssin Nordpoolin spot-hintojen mukaan.
Sähköpörssin hinnat vaihtelevat tunneittain sähkön tuotannon ja kysynnän perusteella. Seuraavan päivän hinnat varmistuvat edellisenä päivänä, joten parhaan hyödyn pörssisähkösopimuksesta saa seuraamalla hintoja aktiivisesti.
Sähkön keskihinta on ollut viime vuosina pörssisopimuksissa muita sopimustyyppejä edullisempi. Hetkittäin hinta voi kuitenkin nousta huomattavan korkeaksi, eikä suojaa korkeita hintapiikkejä vastaan ole.
Pörssisähkö mahdollistaa kuitenkin edullisista tunneista hyötymisen. Välillä hinta voi painua jopa miinukselle, ja oman kulutuksen ajoittaminen edullisiin hetkiin voi tuoda ison säästön sähkölaskuun.
Pörssisähkösopimus – näin hinta määräytyy
Pörssisähkösopimuksessa sähkön hinta muodostuu seuraavista tekijöistä:
Sähköyhtiö veloittaa kaikesta käytetystä sähköstä sähköpörssin spot-hinnan lisäksi marginaalin, joka on sähköyhtiön palkkio sähkön välittämisestä. Marginaaleissa voi olla isoa vaihtelua eri sähköyhtiöiden välillä, joten edullisimman etsiminen kannattaa.
Marginaalin lisäksi sähkölaskuun tulee vielä perusmaksu. Perusmaksu on sama joka kuukausi, eikä oma sähkönkulutus vaikuta siihen.
Miten löytyy halvin pörssisähkösopimus?
Pörssisähkön spot-hinta on sama kaikille sähköyhtiöstä riippumatta. Se määräytyy pohjoismaisen Nordpool-sähköpörssin perusteella ja vaihtelee joka tunti.
Kun vertaillaan pörssisähkösopimuksia, verrataan sähköyhtiöiden veloittamia marginaaleja ja perusmaksuja. Marginaali ilmaistaan muodossa snt/kWh, ja se veloitetaan spot-hinnan lisäksi kaikesta kulutetusta sähköstä. Perusmaksuun oma kulutus ei vaikuta.
Jos sähkön käyttö on suurta, pörssisähkösopimuksia vertaillessa kannattaa verrata erityisesti marginaaleja. Pieneltä tuntuva ero marginaalissa voi tuoda ison eron lopulliseen sähkölaskuun.
Pienemmässä kerrostaloasunnossa sähkön kulutus voi olla vähäistä. Tällöin perusmaksu saattaa muodostaa ison osan sähkölaskusta, ja perusmaksu saattaa olla marginaalia parempi vertailukohta.
Halvin sähkö löytyy vertailemalla eri sähköyhtiöiden tarjoamia sopimuksia oma sähkönkulutus huomioiden. Vähän sähköä käyttävä voi löytää lisäsäästöä edullisen perusmaksun kautta, kun taas enemmän kuluttavan kannattaa huomioida pörssisähkösopimuksen marginaali.
Mikä vaikuttaa pörssisähkön hintaan?
Pörssisähkön tunneittain vaihtuva hinta määräytyy kulutuksen ja tarjonnan perusteella.
Sähkön hinta on korkein silloin, kun sähkön tuotanto on pientä ja kulutus suurta. Vastaavasti pörssisähkön ostajat pääsevät hyötymään edullisista hinnoista silloin, kun tuotantoa on paljon ja kulutus on pientä.
Pörssisähkön hintaan vaikuttaa:
Sähkön hinnassa on koettu viime vuosina ankaria hintapiikkejä, joista suurimpien arvioidaan kuitenkin olevan takanapäin. Kun vertaillaan sähkön keskihintoja pitkällä aikavälillä, pörssisähkösopimus on edullisin vaihtoehto.
Ajoittain sähkön hinta saattaa kuitenkin olla muita sopimuksia korkeampi, jolloin sähkölasku saattaa olla oletettua korkeampi. Suojaa hintapiikkejä vastaan ei ole, joten sähkön hintoja joutuu seuraamaan aktiivisesti.
Suurin hyöty pörssisähköstä saadaan, kun on lisäksi mahdollista ajoittaa omaa sähkön kulutusta mahdollisimman paljon edullisille tunneille.
Kannattaako pörssisähkö?
Pitkällä aikavälillä pörssisähköön perustuva sähkösopimus on kaikkein edullisin. Lisäksi se antaa mahdollisuuden vaikuttaa oman sähkölaskun suuruuteen ajoittamalla sähkön käyttöä edullisille tunneille.
Aktiivinen kuluttaja voikin säästää ison summan sähkölaskuissa valitsemalla pörssisähkön.
Pörssisähkösopimus ei kuitenkaan ole välttämättä paras sopimus kaikille. Jos sähkön hintaa ei jaksa tai pysty seuraamaan, voi sähkön käyttö ajoittua pääasiallisesti kalliimmille tunneille. Tällöin kuukausittainen sähkölasku voi kasvaa, kun edullisia tunteja ei saada hyödynnettyä.
Aina omaa kulutusta ei pysty ajoittamaan riittävästi. Esimerkiksi sähkölämmitystä ei voi sulkea edes silloin, kun sähkön hinta kipuaa korkealle tyynenä pakkaspäivänä.
Kerrostalossa asuva ei puolestaan välttämättä voi laittaa pesukonetta ja muita kodinkoneita päälle yöllä, jotta niistä ei aiheudu häiriötä naapureille.
Jos oman sähkön käyttöä voi ajoittaa vain vähän, ei pörssisähkösopimus tuo välttämättä suurinta hyötyä.
Pörssisähkön ostaja kantaa myös aina itse riskin sähkön hintojen suhteen. Sähkön hinnan ollessa hetkittäin korkea, joutuu maksamaan isompia sähkölaskuja.
Kokemuksia pörssisähköstä
Pörssisähkö puhuttaa, ja käyttäjillä on siitä sekä hyviä että huonoja kokemuksia.
Monet vannovat pörssisähkön nimeen, ja pitävät sitä edullisimpana ja parhaana sopimustyyppinä.
Nämä kuluttajat eivät säikähdä yksittäisiä korkeampia sähkölaskuja, vaan huomioivat sähkön keskihinnan pitkällä aikavälillä. Sähkön hinnan vaihtelua seurataan mielellään, ja omaa sähkönkulutusta voidaan ajoittaa tehokkaasti yölle ja muuten edullisille hetkille.
Huonoja kokemuksia pörssisähköstä on yleensä niillä, jotka eivät voi vaikuttaa oman sähkön kulutuksen ajankohtiin. Osa kokee sähkön hintojen seuraamisen ja kulutuksen ajoittamisen rankaksi, jolloin pörssisähkösopimuksen ajatellaan olevan liian työläs.
Pörssisähköön vaihtaminen talvella saattaa myös säikäyttää. Pitkä pakkasjakso lisää sähkölämmityksen tarvetta ja sitä kautta sähkön kulutusta. Tämä näkyy helposti pörssisähkön ostajien kukkarossa, ja ensimmäisten laskujen ollessa isoja saattaa sopimustyypin vaihtaminen kaduttaa.
Kannattaako ottaa pörssisähkö vai kiinteä sähkösopimus?
Pörssisähkön kannattavuus riippuu itsestään. Riski korkeista hinnoista kannetaan itse, mutta samalla on mahdollisuus hyötyä edullisista sähkön hinnoista. Samaa mahdollisuutta ei ole silloin, kun valitaan kiinteä sähkösopimus.
Pörssisähkösopimus voi olla hyvä valinta:
Kiinteä sähkösopimus voi sopia pörssisähköä paremmin:
Valinta kiinteän ja pörssisähkön välillä kannattaa tehdä oman sähkönkäytön ja aktiivisuuden perusteella.
Pörssisähkö voi tuoda ison säästön sähkölaskuun, mutta suurin hyöty saadaan oman aktiivisuuden kautta. Kiinteän sähkösopimuksen valitseminen tuo huolettomuutta, kun sähkölaskun loppusumman voi ennustaa kulutuksen perusteella.
Kilpailuta pörssisähkö
Myös pörssisähkösopimus kannattaa kilpailuttaa. Sähkösopimuksen kilpailuttamisen yhteydessä huomioidaan marginaali ja perusmaksu, jotka vaikuttavat spot-hintojen kanssa sähkölaskuun.
Lisäksi voit valita ympäristöystävällisen vaihtoehdon, jossa sähkö on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä.
Pörssisähkön vertailu kauttamme käy hetkessä, ja löydät halvimman sopimuksen käyttöösi. Tämä näkyy pienempänä sähkölaskuna ja tuo säästöä joka kuukausi.
Usein kysytyt kysymykset
Pörssisähkö on sopimus, jossa sähkön hinta vaihtelee markkinatilanteen perusteella. Sähkön hinta määräytyy sähköpörssin tuntihintojen perusteella, ja varmistuu vasta edellisenä päivänä. Pörssin tuntihinnan päälle tulee lisäksi sähköyhtiön oma marginaali ja perusmaksu.
Pörssisähkö kannattaa silloin, kun sähkön hintoja seuraa mielellään. Oman kulutuksen ajoittaminen voi tuoda ison säästön kuukausittaiseen sähkölaskuun. Kiinteä sähkösopimus on yleensä hyvä vaihtoehto kuluttajalle, joka haluaa vakautta ja mahdollisuuden ennustaa sähkölaskun suuruuden etukäteen.
Pörssisähkön keskihinta on pitkällä aikavälillä edullisempi kuin kiinteähintaisten sopimusten. Hyödyn suuruus riippuu kuitenkin siitä, kuinka paljon voidaan hyötyä edullisista tunneista. Jos oma sähkönkäyttö ajoittuu pääasiallisesti hintaville tunneille, ei pörssisähkö ole välttämättä paras vaihtoehto.
Halvin pörssisähkö löytyy vertailemalla. Tunneittain vaihtuva spot-hinta on kaikille sama sähköyhtiöstä riippumatta, mutta marginaaleissa ja perusmaksuissa on eroja. Pörssisähkösopimusten vertailu kauttamme on helppoa ja löydät hetkessä halvimman sähkösopimuksen.