Toistaiseksi voimassa oleva sähkö tarkoittaa sopimusta, jonka voi vaihtaa milloin vain. Sopimustyyppi on niille, jotka haluavat joustoa ja mahdollisuuden kilpailuttaa sopimuksen säännöllisesti.
Mitä tarkoittaa toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?

Toistaiseksi voimassa olevalle sähkösopimukselle ei sovita tiettyä voimassaoloaikaa. Siksi irtisanomiseen ei tarvita erityisiä perusteita – sähkön voi kilpailuttaa säännöllisesti ja edullisemman löytyessä voi sopimusta vaihtaa.
Sopimusta vaihtaessa irtisanomisaika on 14 vuorokautta, minkä jälkeen uusi tulee voimaan. Kun sähkön hintaa vertailee säännöllisesti, saa käyttöön jatkuvasti parhaan markkinahinnan.
Toistaiseksi voimassa olevassa sähkösopimuksessa myös hinta on voimassa toistaiseksi. Sähköyhtiö tarkistaa sen säännöllisin väliajoin, mikä voi tuoda muutoksia hintaan.
Tarkistuksista ja mahdollisista korotuksista ilmoitetaan kuitenkin hyvissä ajoin, mikä antaa tilaisuuden sähköyhtiöiden kilpailuttamiseen.
Plussat
- Ei edellytä pitkää sitoutumista hintaan
- Joustava vaihtoehto
- Aktiiviselle kuluttajalle – hinnan voi kilpailuttaa säännöllisesti
- Valikoimissa useita eri sopimustyyppejä
Miinukset
- Sähköyhtiöllä oikeus tarkistaa hinta
- Aina kilpailutus tuo ei säästöä
- Ei sovi vakautta arvostavalle kuluttajalle
Miten toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hinta määräytyy?
Hinta toistaiseksi voimassa olevassa sähkösopimuksessa määräytyy samalla tavalla kuin muissa sähkösopimuksissa eli sähkön markkinahintojen perusteella.
Sähkön hinta määräytyy monista tekijöistä, mutta erityisen suuri vaikutus on tuotannon ja kulutuksen tasapainolla. Esimerkiksi talvella sähköä kulutetaan yleisesti kesää enemmän, mikä kasvattaa sähkön hintaa. Kesällä sähkö on puolestaan hieman edullisempaa, koska kulutus laskee.
Myös muutokset sähkön tuotannossa vaikuttavat saatavuuteen ja siten hintaan. Esimerkiksi sähköä tuottavien laitosten huoltotyöt tai yllättävät häiriöt voivat vähentää tuotantoa odottamatta, jolloin sähkön hinta nousee.
Pörssisähkössä maksetaan jatkuvasti markkinahintaa, ja se muuttuu tunneittain sähköpörssin hintojen perusteella. Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus voi kuitenkin olla pörssisähkön sijaan kiinteähintainen tai hybridi, jolloin sähkön hinta seuraa markkinoita hitaammin.
Millainen toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus kannattaa tehdä?

Toistaiseksi voimassaoleva sähkösopimus voi olla vakauden ja joustavuuden yhdistävä kiinteähintainen sopimus, parhaat säästöt mahdollistava pörssisähkö tai nämä kaksi yhdistävä hybridisopimus.
Mikä niistä sopii itselle parhaiten, on täysin yksilöllistä. Sähkösopimusta valitessa kannattaa miettiä sitä, kuinka paljon kulutusta voi ajoittaa tiettyihin ajankohtiin. Pörssisähköstä hyötyy parhaiten silloin, kun on valmis seuraamaan hintoja aktiivisesti. Muussa tapauksessa kiinteähintainen tai hybridisopimus voivat olla parempia vaihtoehtoja.
Kiinteähintainen sähkö
Kiinteähintainen sähkö tarkoittaa sopimustyyppiä, jossa sähkölle sovitaan tietty hinta. Tämä on voimassa toistaiseksi eli siihen asti, kunnes sähkön myyjä tarkistaa hinnan tai asiakas irtisanoo sopimuksen.
Yleensä toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa hinta tarkistetaan kolmen kuukauden tai puolen vuoden välein. Mikäli tarvetta muutoksille on, ilmoitetaan siitä kuukautta ennen uuden hinnan astumista voimaan.
Kuluttajan puolelta sopimusta tai sähköyhtiötä voi vaihtaa milloin vain. Jos hinta kohoaa itselle liian korkeaksi, voi etsiä edullisemman.
Vaihtoehtona toistaiseksi voimassa olevalle sopimukselle on myös muut kiinteät lyhytaikaiset sähkösopimukset, joissa määräaika on esimerkiksi 3, 4 tai 6 kuukautta. Tällöin hinta on takuulla kyseisen jakson ajan kiinteä.
Pörssisähkö
Pörssisähkö on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jossa sähköllä ei ole kiinteää hintaa. Sen sijaan hinta muuttuu tunneittain sähköpörssin hintojen perässä, ja omasta sähköstä maksaa aina ajan tasalla olevan hinnan.
Sähköpörssin hinnan päälle tulee vielä pieni marginaali, joka on sähkönmyyjän veloittama osuus. Tämä muodostaa kuitenkin vain pienen osan sähkölaskusta.
Jos päätyy pörssisähköön, on hintojen seuraaminen tärkeää. Näin voi ajoittaa kulutusta niille tunneille, jolloin sähkön hinta on kaikkein edullisin.
Välillä sähkön hinnassa nähdään korkeita lukemia, ja hinta on moninkertainen keskimääräiseen verrattuna. Myös tällöin pörssisähkön ostaja joutuu maksamaan markkinahintaa, mikä voi näkyä isona sähkölaskuna.
Hybridi sähkösopimus
Hybridi sähkösopimus yhdistää kiinteän hinnan ja pörssisähkön. Valitsemalla sen voi pyrkiä säästöihin – ilman suuria riskejä.
Sopimus sisältää kiinteän osuuden, jonka hinta ei muutu. Osa sähkön hinnasta muodostuu kulutusvaikutuksesta, joka voi nostaa tai laskea kiinteää hintaa.
Jos sähköä käyttää sen ollessa keskimääräistä kalliimpaa, sähkön hinta kasvaa kulutusvaikutuksen verran. Kun sähkönkulutusta ajoitetaan edullisiin hetkiin, on vaikutus päinvastainen.
Kulutusvaikutus on tyypillisesti senttejä, joten sähkön hinta ei nouse pilviin pörssin hintojen ollessa korkeat. Seuraamalla hintoja ja ajoittamalla kulutusta voi kuitenkin saavuttaa selviä säästöjä.
Näin voit irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus irtisanotaan suoraan verkkopalvelusta tai olemalla yhteydessä sähköyhtiön asiakaspalveluun.
Jos sähkösopimuksen irtisanoo vaihtamalla sen toiseen, ei sopimusta tarvitse irtisanoa itse. Uusi sähköyhtiö hoitaa sen asiakkaan puolesta ja varmistaa samalla sen, ettei sähkönsaanti katkea edes hetkeksi sopimuksen vaihtuessa.
Muuton yhteydessä sähkösopimus pitää kuitenkin muistaa irtisanoa itse. Sopimus on voimassa aina tiettyyn osoitteeseen, joten uuteen asuntoon tarvitaan uusi sopimus.
Kilpailuta toistaiseksi voimassa olevat sähkösopimukset
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus antaa määräaikaista sopimusta paremmat mahdollisuudet sopimusten säännölliseen kilpailuttamiseen. Siitä kannattaa ottaa hyöty irti, ja varmistaa jatkuvasti edullisin hinta.
Sähkösopimuksen kilpailutus netissä on nopeaa, ja vertailemalla voi saavuttaa ison säästön. Kun sopimukseen ei ole sitoutunut vuosiksi, voi sitä vaihtaa aina edullisemman vaihtoehdon löytyessä. Näin varmistaa sen, että käytössä on aina halpa sähkö.
Yhteenveto
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on joustoa tuova vaihtoehto, joka mahdollistaa sopimuksen säännöllisen kilpailuttamisen. Sopimuksen voi irtisanoa kahden viikon irtisanomisajalla, joten hintaan ei tarvitse sitoutua pitkäksi aikaa.
Suurimmat mahdollisuudet säästöihin tuo pörssisähkö, jossa sähkön hinta vaihtuu tunneittain sähköpörssin hintojen mukaan. Kiinteähintainen sähkö ja hybridi tarjoavat hieman vakaammat vaihtoehdot, joissa hinnassa ei ole yhtä suurta vaihtelua.
Valitsi minkä tahansa sopimustyypeistä, on sopimuksen ja sähköyhtiön vaihtaminen mahdollista milloin. Etsi paras sähkösopimus jo tänään ja vaihda edullisempaan!
Usein kysytyt kysymykset
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että sopimus on voimassa toistaiseksi. Asiakkaan näkökulmasta tämä tarkoittaa sitä, että sopimuksen voi irtisanoa milloin vain 14 vuorokauden pituisella irtisanomisajalla.
Kyllä voi – sähkön hinta on voimassa toistaiseksi myös sähköyhtiön kannalta. Sähkön hinta tarkistetaan säännöllisesti, ja mahdollisista muutoksista ilmoitetaan asiakkaalle kuukautta ennen sen astumista voimaan.
Pörssisähkösopimus on yleensä voimassa toistaiseksi. Jos halua kokeilla pörssisähköä, ei se edellytä sitoutumista sopimukseen pitkäksi ajaksi. Mikäli sopimustyyppi ei tunnu omalta, voi sen irtisanoa ja vaihtaa muuhun kahden viikon irtisanomisajalla.
Sopiva sopimustyyppi riippuu monesta tekijästä, eikä se ole jokaiselle kuluttajalle sama. Toistaiseksi voimassaoleva sopimus on hyvä vaihtoehto silloin, kun ei haluta sitoutua sähkön hintaan pitkiksi ajoiksi. Vakautta etsivälle määräaikainen sopimus on paras.